Hoe vermijd je een woningbrand?

Een brand kan altijd en overal ontstaan. Op je hoede blijven is de boodschap, waar je je ook bevindt. Een woningbrand veroorzaakt immers niet alleen grote schade aan je huis, maar brengt ook jou en je gezin in gevaar. Maak je woning veiliger door de juiste brandpreventiemaatregelen te nemen.



  1. Kaarsen zijn gezellige sfeermakers in de woon- en slaapkamer, maar wees voorzichtig:Vergeet niet om ze te doven voor je gaat slapen.Zet kaarsen bij voorkeur op een brandvrije ondergrond.
  2. Vergeet niet om ze te doven voor je gaat slapen.
  3. Zet kaarsen bij voorkeur op een brandvrije ondergrond.
  4. Telefoons en tablets die opgeladen worden, zijn steeds vaker de oorzaak van brand:Laad de toestellen alleen op als je in de buurt bent.Zorg ervoor dat je telefoons en tablets voldoende verluchting krijgen.
  5. Laad de toestellen alleen op als je in de buurt bent.
  6. Zorg ervoor dat je telefoons en tablets voldoende verluchting krijgen.
  7. In de badkamer schuilen de gevaren vooral in het vrijkomen van CO als je gebruik maakt van een warmwaterboiler op gas. Zorg voor voldoende verluchting.
  8. Zorg voor voldoende verluchting.
  9. Gebruik geen beschadigde verlengsnoeren of beschadigde elektrische kabels. Die zijn niet alleen gevaarlijk voor brand, maar kunnen ook andere ongevallen veroorzaken.
  10. Een open haard is heel gezellig maar ook potentieel gevaarlijk.Scherm je haard altijd goed af van brandbare elementen in je interieur (houten balken, tapijten ...).Ook een vonkenscherm voor de haard kan je veel ellende besparen.Lees ook: Schoorsteenbranden: een knus haardvuur of houtkachel is niet zonder risico
  11. Scherm je haard altijd goed af van brandbare elementen in je interieur (houten balken, tapijten ...).
  12. Ook een vonkenscherm voor de haard kan je veel ellende besparen.
  13. Rookmelders kunnen levens redden bij brand en zijn ook heel nuttig om beginnende branden te detecteren. Strikt genomen zijn rookmelders geen preventiemiddelen, maar ze kunnen wel vermijden dat er slachtoffers vallen.Lees ook: Rookmelders in je woning zijn geen overbodige luxeLees ook: Het belang van een juiste plaatsing en een goed onderhoud van rookmelders
  14. Zorg bij inbouwverlichting altijd voor voldoende ventilatie rondom, zodat de hitte van de lampen geen brand kan doen ontstaan.
  15. Wist je dat doeken waarmee je producten zoals white spirit opkuist spontaan kunnen ontbranden? Dat fenomeen heet ‘broei’. Prop vodden met resten van die stoffen niet in je vuilbak. Steek ze bij voorkeur in een afgesloten metalen doos en bewaar ze uit de buurt van je huis.
  16. Prop vodden met resten van die stoffen niet in je vuilbak. 
  17. Steek ze bij voorkeur in een afgesloten metalen doos en bewaar ze uit de buurt van je huis.
  18. De garage doet bij veel gezinnen ook dienst als opslagplaats voor verf- en andere potten met soms licht ontvlambare producten. Sluit de potten altijd goed af, zodat er geen dampen kunnen ontsnappen. Zorg voor voldoende verluchting en steek er nooit een sigaret op!
  19. Sluit de potten altijd goed af, zodat er geen dampen kunnen ontsnappen. 
  20. Zorg voor voldoende verluchting en steek er nooit een sigaret op!
  21. Laat je verwarmingstoestellen regelmatig controleren en onderhouden. Voor centrale verwarmingstoestellen en je verwarmingsketel is dat wettelijk verplicht, maar het geldt ook voor individuele toestellen, de schoorsteen en de warmwaterboiler.
  22. Zet geen brandbare producten in de buurt van je verwarmingsketel of elektriciteitskast. Als daar brand ontstaat, dan verspreidt die zich moeilijker als er niets in de buurt staat.
  23. Zorg dat je elektrische installatie conform is. Als je merkt dat er problemen zijn, roep dan de hulp in van een elektricien. Blokkeer zeker geen zekeringen en vervang ze niet door zwaardere modellen.
  24. Reinig je droogkast regelmatig, want pluisjes van kleding kunnen ontbranden.

Laatste Updates

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker