Auto in lockdown => 7 onderhoudstips!Als je tot de grote groep behoort die nu thuiswerkt of technisch werkloos is, heb je je auto de laatste tijd waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruikt. Maar wist je dat het risico op een al dan niet ernstig defect groot is, als je auto te lang stilstaat?

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige dingen die je kan doen om je auto in optimale staat te houden en zo heel wat problemen te voorkomen. 

7 onderhoudstips

Zet je auto in de garage

Zo is je auto beschermd tegen weer, stof, roest door vocht en schade aan de lak door plantensap of insecten. Als je geen garage hebt, kan je je voertuig altijd afdekken met een beschermhoes.

Trek je handrem niet op

Als je de handrem te lang opgetrokken laat, verslijten de remblokken. Om te voorkomen dat je handrem blokkeert als je weer de weg opgaat, is het raadzaam die niet op te trekken. Als je garage of oprit hellend is, gebruik dan houten blokken om de wielen te blokkeren.

Ontkoppel de batterij

Zelfs als je auto stilstaat, loopt de batterij leeg door allerlei apparaten (computers, klokken, radio's enz.). Dit wordt ook wel lekstroom genoemd. Als je auto ongeveer een maand stilstaat, is het aangeraden om de batterij los te koppelen. Hoe? Maak de draad van de positieve pool (+) los door de klem van de batterij los te schroeven. Sta je niet direct te springen voor dit soort werkjes? Op het internet staan er heel wat tutorials.

Controleer je banden

Zelfs als je auto stilstaat, slijten je banden nog steeds. Ze moeten het gewicht van de auto dragen en kunnen in de loop van de tijd doorzakken als de spanning niet goed is.Hoe los je dat op? Blaas de banden gewoon wat harder op dan normaal: voeg ongeveer 25% meer druk toe aan elke band. Als je weer gaat rijden, vergeet dan niet om de druk opnieuw aan te passen.

Voeg benzine toe

Als je tank bijna leeg is, zullen stof en andere deeltjes naar de bodem zakken gedurende de hele tijd dat je auto stilstaat. Als je je auto dan opnieuw wil starten, kan dat vuil de motor beschadigen. Om dat te voorkomen, doe je de tank best halfvol. Het is niet nodig om de tank volledig te vullen, omdat de kwaliteit van de benzine na verloop van tijd wat minder wordt.

Verlucht je auto

Zo kan de lucht circuleren, ontstaan er geen geurtjes en voorkom je vocht en schimmelproblemen.

Bescherm je ruitenwissers

Heb je een elektrische wagen? Denk aan je batterij!

ls de batterij van je elektrische wagen te lang op een laag laadniveau blijft staan, kan dat de batterij beschadigen en het energiebereik van je auto beïnvloeden. Daarom is het raadzaam een laadniveau tussen 50 en 75% te handhaven. Laat je voertuig ook niet voortdurend op het net aangesloten, want dat leidt tot vroegtijdige veroudering van de batterij.Als je auto meer dan een maand stilstaat, overweeg dan om de batterij wat activiteit te geven om te ontladen en op te laden terwijl je tussen de 50 en 75% blijft.

En na de lockdown?

Binnenkort zullen de verkeersbeperkingen weer versoepelen. Wil je met een gerust hart weer de weg op, vergeet dan niet het volgende te controleren:

  • Is de batterij opnieuw aangesloten en opgeladen?
  • Is de bandenspanning in orde?
  • Voel ik een ongewone weerstand in de pedalen?
  • Heb ik mijn motor een paar minuten stationair laten draaien?

Door deze paar tips te volgen, kan je ervoor zorgen dat je na de lockdown weer de weg op gaat zonder risico op pech.Veilige reis!

Team Baeten

Laatste Updates

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker