De 4 pensioenpijlers uitgelegd!​U kunt uw pensioen opbouwen in 4 delen , de zogenoemde pensioenpijlers. Zij vormen de basis van het Belgische pensioenlandschap, maar wat hebben ze voor u concreet in petto?

Pensioenpijlers alle 4 uitgelegd

Eerste pijler

​De eerste pensioenpijler is het wettelijk pensioen. Dit pensioen hangt af van uw loon, het aantal jaren dat u gewerkt hebt en het statuut dat u had: werknemer, zelfstandige of ambtenaar. Een gemengd pensioen is uiteraard ook mogelijk als u tijdens uw loopbaan verschillende statuten gecombineerd hebt.

​U krijgt uw pensioen vanaf de wettelijke pensioenleeftijd en die ligt op 65 jaar (volgens de wetgeving momenteel in voege). In uitzonderlijke gevallen kunt u vervroeg met pensioen gaan.  

Uw wettelijk pensioen alleen zal niet volstaan om uw huidige levensstandaard te behouden als u met pensioen bent. Daarom is het belangrijk om ook zelf voor uw pensioen te sparen. Dit kan via de volgende drie pijlers.

Tweede pijler (groepsverzekering, VAPZ, ...)

Als zelfstandige is sparen voor uw pensioen zo mogelijk nog belangrijker omdat uw wettelijk pensioen lager uitvalt.U ontvangt uw aanvullend pensioen op de wettelijke pensioenleeftijd. U kunt kiezen om het in één keer (kapitaal) of verspreid per maand (rente) te ontvangen.

Derde pijler

In de derde pijler bouwt u zelf op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen op. Dat gebeurt via het pensioensparen en/of het langetermijnsparen.Pensioensparen:  dit jaar kunt u tot 990 euro aan premies storten en een fiscaal voordeel van 30 % genieten, ofwel kiezen om meer dan 990 euro en dus tot 1270 euro te storten en een fiscaal voordeel van 25 % genieten.Langetermijnsparen: het bedrag dat u fiscaal voordelig kunt sparen, hangt af van uw netto belastbaar beroepsinkomen. Voor dit jaar bedraagt het maximum 2390 euro. 

Vierde pijler

In de vierde pijler spaart u zonder fiscaal voordeel. Dat kan via spaarrekeningen, beleggingsfondsen, verzekeringsproducten of andere oplossingen. Ook vastgoed is een mogelijkheid.Bron:www.onprvp.fgov.bewww.assuralia.be

www.aginsurance.be

Laatste Updates

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker