Veel wandelplezier!



Misschien ontdekte je het laatste jaar ook het plezier van wandelen. Je bent zeker niet alleen, met het betere weer in het verschiet komt iedereen weer uit zijn winterslaap. Met enkele goede gewoontes toon je respect voor de natuur en je medewandelaars. 

Hoe omgaan met de natuur en elkaar?

Neem afval altijd mee of gooi het in een publieke vuilnisbak. Zwerfvuil trekt ongedierte aan en kan de bodem vervuilen. Bovendien vergaat het heel traag. Dat is bijvoorbeeld ook zo voor bananen- en appelsienschillen. Laat die dus niet zomaar achter in het groen.Begroet de andere wandelaars. Laat ze passeren als ze sneller zijn dan jou of als ze je tegemoetkomen. Geef een seintje als je iemand wil inhalen en doe dat altijd van links.Om wilde dieren hun rust te gunnen en om planten niet te vertrappelen, blijf je best op de aangeduide paden.In natuurgebieden zijn wandelpaden soms ook fietspaden. Ga dus even opzij als een fietser je wil voorbijsteken.Wandel je langs de openbare weg en is er geen voetpad? Dan moet je in de eerste plaats op de begaanbare berm wandelen. Pas als dat niet gaat, kan je ook het fietspad gebruiken. Maar fietsers blijven wel voorrang behouden.

Wandelen met je trouwe viervoeter

Heb je een hond? Dan heb je altijd gezelschap als je op pad gaat.Honden zijn niet altijd even voorspelbaar en sommige kinderen of volwassenen zijn natuurlijk gewoon bang voor honden. Daarom stellen andere wandelaars het zeker op prijs dat je hond aangelijnd is. In de meeste gemeenten in België moet je hond zelfs verplicht aan de leiband.Gelukkig kan je je hond wel vrij laten ravotten in afgebakende hondenlosloopzones. Al blijf je natuurlijk altijd verantwoordelijk en houd je best een oogje in het zeil.Bepaalde natuurgebieden laten helemaal geen honden toe, zelfs niet aan de leiband. Let dus op voor boetes.

Zichtbaar in het donker

Ga je wandelen als het donker is of bij slecht weer? Zorg er dan voor dat je zelf goed kan zien en dat anderen jou goed zien.Draag goed zichtbare kleding en accessoires zoals een fluovestje, een reflecterende armband, led-strips voor aan je schoenen of rugzak, sportkleding met reflecterende strips enz.Wandel bij voorkeur op verlichte wegen. Op minder goed verlichte plaatsen helpt een hoofdband met lampje om beter te zien in het donker.Als je met je hond wandelt, zorg dan dat die ook zichtbaar is met een led-halsband of een speciaal hondenlampje dat je vastmaakt aan de leiband.

Wat als het fout loopt?

Wandelen is gezond, maar een ongeluk onderweg is nooit uitgesloten. En dan is een goede verzekering een hele geruststelling. Dat illustreren de twee volgende situaties.

  1. Ook als je hond goed opgevoed is en je hem aan de lijn houdt, kan je de controle over je viervoeter verliezen doordat die bijvoorbeeld opschrikt van een plots geluid. Loopt je hond in zo’n geval een kind omver of bijt hij een andere wandelaar, dan ben je als eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade. Je familiale verzekering dekt dan de kosten van de andere partij.
  2. Steek je verstrooid een weg over en botst een fietser op het fietspad daardoor tegen je op, dan ben je als wandelaar schuldig. De schade die de fietser oploopt, wordt vergoed door je familiale verzekering. Ben je zelf gewond, dan komt een privé-ongevallenverzekering van pas.

Contacteer ons om je huidige situatie te bespreken en te optimaliseren. 

Veel wandelplezier

#staysafe

Team Baeten 

Laatste Updates

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker