Vakantie... Here we come!


De examenperiode staat voor de deur, het einde van het schooljaar nadert.

Iedereen snakt ernaar om weer op vakantie te gaan. Velen kiezen bijvoorbeeld voor een vakantiewoning en doen de verplaatsing met een auto of het vliegtuig. Anderen trekken er dan weer op uit met een mobilhome of caravan. Er zijn veel nieuwe trends in de manier van reizen.

Bij het plannen van een vakantie denkt men niet automatisch aan een reisverzekering. Je wil zonder stress en ontspannen op vakantie vertrekken. Nochtans gebeurt het onvoorziene snel. Het kan gebeuren net vóór je vertrek waardoor je alles moeten afzeggen of onder weg of tijdens de reis. Je staat niet altijd stil bij het risico op motorpech of een ongeval tijdens de reis. Voorkomen is beter dan genezen en daarvoor dient een reisverzekering.

‘Goed en slim’ verzekerd op reis vertrekken

Tal van verzekeringen zijn ontwikkeld om dergelijke situaties op te vangen. Het komt er op neer dat je hier ook de juiste keuze maakt om ‘goed’ en ‘slim’ verzekerd op reis te vertrekken. Geef toe, het is zinloos om je te laten verzekeren voor risico’s die niet bestaan of voor risico’s die al in een ander contract verzekerd zijn. Vaak kan je beroep doen op je bestaande verzekeringen. Je komt al een eind met de waarborgen uit verzekeringspolissen die je eerder al onderschreef.

Zo zal bijvoorbeeld de bestaande woningverzekering de gehuurde vakantiewoning verzekeren, alsook je meegenomen inboedel, zoals kledij bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor de waarborg diefstal in je woningverzekering. Stel dat er ingebroken wordt in de vakantiewoning, dan zal de waarborg diefstal van de woonverzekering tussenkomen.

De brandverzekering is trouwens niet de enige verzekering die dekking verleent tijdens je vakantie. Je auto is verzekerd in alle landen die vermeld staan op de groene kaart (nu witte kaart). Daarenboven heb je geen aparte verzekering nodig als je een caravan hebt van minder dan 750 kg. In dit geval is de caravan meestal automatisch meeverzekerd via de verplichte BA-verzekering van het trekkend voertuig.

Voor een caravan met een MTM van meer dan 750 kg zijn moet je een verzekering BA voor de caravan onderschrijven. Dat geldt ook wanneer je met een mobilhome op reis vertrekt.

Reisbijstandsverzekering is geen luxe

We kennen minstens vijf goede redenen om een reisbijstandsverzekering af te sluiten:

  1. Bijstand in geval van autopech. In dit geval zorgt de bijstandsverzekering dat de auto hersteld wordt en bij niet-herstel eventueel terug naar België of de hersteller gebracht wordt, of dat er voor een vervangwagen gezorgd wordt, zodat de reis kan verder gezet worden.
  2. Bijstand aan personen. In dit geval wordt bijstand verleend aan de personen die het slachtoffer zijn van een ongeval of ziekte op vakantie. Dat kan gaan van de kosten van hospitalisatie tot het terugbetalen van de kosten, die bijvoorbeeld gemaakt worden omdat het verblijf moest verlengd worden.
  3. Verlies of diefstal van bagage. Hier zorgt de bijstandsverzekering dat de verloren bagage te wijten aan het transportbedrijf terug bij het slachtoffer bezorgd wordt of in sommige gevallen wordt er zelfs een valies opgestuurd met vervang bagage.
  4. Ingeval van overlijden van een dicht familielid in het thuisland, zorgt de bijstandsverzekering voor de repatriëring van haar verzekerden.
  5. De reis moet om één of andere dringende redenen geannuleerd worden. Dit omwille van medische redenen (bv. zware ziekte bij een dicht familielid), professionele redenen (bv. verlies van job) of familiale redenen (bv. echtscheiding of herexamens bij één van de kinderen).

In de reisverzekeringen zijn de waarborgen immers zeer uitgebreid, het komt er op neer om de juiste waarborgen te kiezen die het best passen in jouw situatie. Een verzekering op maat als het ware. 

Veilig op vakantie vertrekken? Klik HIER!

Fijne vakantie! 

Team Baeten

Laatste Updates

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker